` Stichting Cultuur Historische Elementen Rondom Markelo

Actueel


08-07-2009: Kerkepaden-Tichelroutes dingt mee naar Plattelandsprijs
De cultuurhistorische wandelroute Kerkepaden-Tichelroutes Markelo dingt mee naar de Plattelandsprijs van de provincie Overijssel 2009. De provincie Overijssel heeft net als voorgaande jaren,opgeroepen tot het indienen van projecten die een zichtbare en vernieuwende bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Platteland, voor de Plattelandsprijs 2009.
Lees meer...

04-05-2009: Opening Mariakapel Markelo
Zondagochtend 3 mei werd er de laatste hand nog aan gelegd, maar de Mariakapel op De Hulpe was net op tijd gereed voor de inzegening 's middags om 15.00 uur. Het weer leek niet helemaal mee te zitten, maar ondanks de lichte regen waren er maar liefst een paar honderd belangstellenden naar De Hulpe gekomen. Na een ontvangst met een kop koffie in een schuur bij de familie Vruwink vertrok men wandelend naar de kapel, alwaar tijdens een viering een uniek Mariabeeld werd onthuld en de Mariakapel werd ingezegend. Na ruim 300 jaar heeft De Hulpe weer een Mariabeeld, dat destijds werd aangeroepen als "Onze Vrouwe Ter Hulpe".
Lees meer...

25-04-2009: Vlag halfstok bij vliegtuigmotor
Degene die vandaag langs de vliegtuigmotor zijn gelopen, die vorig jaar langs de wandelroute Kerkepaden-Tichelroutes is geplaatst (ingang Roosdomsweg of Traasweg), hebben gezien dat er daar een Nieuw-Zeelandse vlag halfstok hing. Het is vandaag namelijk ANZAC-day, de dag dat de Nieuw-Zeelanders en Austaliers hun gesneuvelde militairen in alle wereldwijde conflicten herdenken. In Nederland werd de officiŽle herdenking van ANZAC-day vandaag om 08.00 uur gehouden op de Westduin Begraafplaats in Den Haag. Dit jaar waren voor het eerst ook een aantal MarkeloŽrs hiervoor uitgenodigd, die zich inzetten voor de instandhouding van Nieuw-Zeelandse oorlogsgraven en monumenten.
Lees meer...

23-03-2009: Opening Mariakapel Markelo
Tot circa de eerste helft van de 17e eeuw was Markelo een belangrijk bedevaartsoord. Er zijn aanwijzingen dat er tot circa 1620 een bedevaartsgang plaatsvond naar een Mariabeeld in een kapel op De Hulpe. Dit beeld zou aangeroepen zijn onder de naam ďOnze Vrouwe ter HulpeĒ. Met een kapel als onderdeel van de wandelroute Kerkepaden-Tichelroutes is getracht te verwijzen naar deze historie. Samen met een aantal vrijwilligers is de beheerder, de Stichting Cultuur Historische Elementen Rondom Markelo, momenteel bezig om van de kapel een officiŽle Mariakapel te maken. Op 3 mei om 15.00 uur zal de Mariakapel ceremonieel worden geopend met medewerking van pastor Huisman van de Petrus en Paulusparochie te Goor.
Lees meer...

01-11-2008: Kerkepaden-Tichelroutes zijn open!
De wandelroute Kerkepaden-Tichelroutes in Markelo is op vrijdag 31 oktober feestelijk geopend nabij de schuilhut (achter Goorseweg 45). In iets meer dan een jaar tijd is er hard gewerkt om de wandelroute van ongeveer 23 kilometer te realiseren, deels over bestaande wegen en paden en deels over nieuw aangelegde paden. Langs de thematische route zijn een aantal cultuur historische elementen teruggebracht in het zo aantrekkelijk gebied voor wandelaars. Met deze cultuur historische elementen wordt verwezen naar de historie van de leemverwerkende industrie van Markelo, Markelo als bedevaartsoord en Markelo in de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer...