` Mariakapel op De Hulpe - Stichting Cultuur Historische Elementen Rondom Markelo

Mariakapel op De Hulpe in Markelo


Op 3 mei 2009 is op De Hulpe in Markelo tijdens een bijzondere viering met pastor Joop Huisman een Mariakapel ingewijd. Het beheer en onderhoud van deze kapel is in handen van een speciale Werkgroep Mariakapel van de Stichting Cultuur Historische Elementen Rondom Markelo.

De ontstaansgeschiedenis van deze Markelose kapel is niet gebruikelijk. De kapel is namelijk gebouwd als cultuur historisch element langs de wandelroute Kerkepaden-Tichelroutes Markelo. Na voltooiing van deze route in het najaar van 2008 besloten een aantal vrijwilligers dat het toch wel mooi zou zijn als de kapel een officiŽler karakter zou krijgen. Daarop is men gaan nadenken over de inrichting en invulling van de kapel. Uiteindelijk is op 3 mei de kapel ingezegend.

Waarom een Mariakapel als cultuur historisch element in Markelo. Uit diverse bronnen blijkt dat Markelo tot circa de eerste helft van de 17e eeuw een belangrijk bedevaartsoord moet zijn geweest. Ook zou er op De Hulpe een kapel hebben gestaan met een Mariabeeld. Dit beeld zou zijn aangeroepen onder de naam "Onze Vrouwe ter Hulpe". Met deze kapel is in eerste instantie getracht om te verwijzing naar deze historie.

De Mariakapel op De Hulpe is zichtbaar vanaf de Goorseweg en gelegen aan Kerkepaden-Tichelrotues aan de noordzijde van De Hulpe. Per auto is de Mariakapel niet bereikbaar. Te voet en met de fiets is de Mariakapel bereikbaar via de Hemmelweg (ingang Nachtegaallaan) of via de Stokkumerweg.

De Mariakapel op De Hulpe is in de zomer geopend van 08.30 tot 20.30 uur en in de winter van 09.00 tot 18.00 uur.


Klik hier voor de wandelroute Kerkepaden-Tichelroutes